Охрид има потреба од откупно-дистрибутивен центар

Четврток, 06 Дек 2018 | Прочитано 93 пати.

Во организација на Секторот за ТЛЕР, а во рамки на активностите на Програмата за ЛЕР за 2018 година, вчера се одржа презентација и јавна расправа за нацрт верзијата на физибилити студијата за откупно – дистрибутивниот центар во општина Охрид.


На настанот присутни беа локални земјоделци, производители, дистрибутери како и претставници на компании од оваа област. Изработувачот на Студијата, консултантската компанија „О3 Инвест“ ги презентираше првите наоди и анализи за оправданоста и потребата од изградба на ваков центар согласно локалното производство и потребите како за домашниот пазар така и за извоз.– Од досегашните истражувања, како и од излагањата на локалните производители, беше заеднички констатирано дека евидентна е потребата од изградба на откупно дистрибутивен центар со што ќе се подобри организираниот настап и пласман како и задржување и зголемување на квалитетот на локалните производи. На овој начин ќе се овозможи и организиран пласман на локалното производство во туристичко-угостителскиот сектор во Охрид, со што ќе се подобри и зголеми туристичката и гастрономска понуда на охридските угостители, информираат од општина Охрид.


Планирано е до крајот на 2018 година да се добие финалната верзија на студијата, а за следната година е планирано да се подготви и основен проект со што ќе се заокружи првиот чекор кон финализирање на овој важен проект за општина Охрид. (Крај)


извор: општина Охрид фото: општина Охрид

[назад]
loading...
Коментари