Учество на МНР Димитров на неформален министерски состанок на ОБСЕ во Високи Татри, Словачка

Понеделник, 08 Јул 2019 | Прочитано 81 пати.

На 8 и 9 јули 2019 година во Штрбско Плесо - Високи Тарти, Словачка, министерот за надворешни работи Никола Димитров ќе учествува на неформалниот министерски состанок на ОБСЕ на покана на министерот за надворешни и европски работи на Словачка и претседавач на ОБСЕ, Мирослав Лајчак.


На неформалниот состанок на министрите за надворешни работи ќе се разменат мислења за актуелните состојби во регионот на ОБСЕ, а во функција на редовниот годишен министерски состанок што ќе се одржи во декември оваа година во Братислава.


Имајќи ја во предвид повеќедецениската успешна активност на Организацијата, се очекува дискусиите да се фокусираат на потенцијалот на ОБСЕ и придонесот во превенирањето и решавањето на конфликтите. Во пресрет на одбележувањето на 20 години од Истанбулскиот Самит кога Организацијата донесе клучни одлуки за адаптирање кон новите состојби по завршувањето на студената војна, се предвидува Министрите да разговараат и за идните активности на ОБСЕ со цел таа да одговори на сѐ поголемите безбедносни трендови и предизвици.


Покрај учеството на пленарните сесии и работниот ручек, предвидено е министерот Никола Димитров да оствари и билатерални средби со своите хомолози.

[назад]
loading...
Коментари