Америка развива ново оружје

Четврток, 29 Март 2018 | Прочитано 359 пати.

Пентагон работи на нов тип на оружје на не-смртоносна акција, која, според Популарната механика, е "крајно чудна".

Имено, воените научници планираат да користат ласери, кои на големо растојание може да предизвикаат ефект сличен на човекот.
Овие "гласови" ќе се користат за "психолошки операции и разни публикации, или едноставно да им служат на непријателот", пишува Кајл Мизоками.

Детали за ефектот на плазма индуцирана со ласер, како што е новото оружје, се објавуваат на сајтот Defense One.


Оружјето функционира така што еден ласер, наречен фемтоласер , произведува плазма топка која потоа се погодува од друг ласер - нанолесер.

Благодарение на одредена бранова должина, нанолизаторот предизвикува плазма да произведува и светлина и звук. Објавените видео снимки можат да слушнат шум налик како на човекот, а Пентагон смета дека ќе може да произведе разбирливи зборови во рок од три години.

На другата снимка , може да се чуе како ласерот произведува звук налик на експлозија.


На Плазмата, исто така, може да се манипулира за производство на топлина, што може да се види на снимката на која била запалена воена униформа, пишува Арс Техника.

Палењето во тероријата би можело да се изведе од одалеченост од неколку километри, со тоа што личностите меѓу оружјето и метата би биле неповредени.

Научниците велат дека ново оружје може да се искористи за да ги алармира луѓето кои се приближуваат кон воените контролни пунктови или да го имитира звукот на оружјето.[назад]
loading...
Коментари