22 факти за уникатниот начин на живот во Саудиска Арабија и чудните забрани

22 факти за уникатниот начин на живот во Саудиска Арабија и чудните забрани

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

Саудиска Арабија е една од најзатворените земји на светот, таму живеат стотици принцови и принцези, летата се пеколно топли, а локалците организираат натпревари за убавина за камили.

Интересни факти за оваа земја:

Во почетокот на 80-тите властите ги затвориле сите кина и граѓаните можеле да ги гледаат холивудските блокбастери само во соседните земји Дубаи и Бахреин.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-22.jpg

Пред неколку години забраната беше тргната, но филмот „Black Panther“ кој беше прикажан пред публиката беше цензуриран, односно беа исечени сите сцени со бакнување.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-03.jpg

Главна атракција во земјата се огромните трговски центри со кафулиња, каде што во нормални услови, летно време може да шетате затоа што на улиците е пеколно топло со просечна температура од 39 – 45 °C.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-11.jpg

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-07.jpg

Во кафулињата и рестораните има два оддели: за сингл мажи и за семејства. Немажените девојки може да бидат во делот за семејство, но никако не им е дозволено да бидат во делот за мажи.

loading…
22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-08.jpg

Сите обврски се планираат според времето на молење. Се молат 5 пати на ден и животот на земјата сопира во задолжителните термини за молитва и не работат бензинските пумпи, кафулиња и продавници.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-16.jpg

До пред само неколку години беше забрането покажување на голи делови од телото во продавниците и магазините, односно беа пребојувани рацете, рамениците, па дури и лицето на девојките.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-19.jpg

До пред неколку години туристите не беа добредојдени во земјата, дојденци се примаа само во Мека и Медина.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-23.jpg

Сега секој може да аплицира за туристичка виза и на туристките им е дозволено незамисливото – да шетаат без абаја (традиционална наметка што го покрива телото).

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-20.jpg

До неодамна сите жени во јавност мораа да носат црна абаја, да ги покријат рацете и нивните лица со хиџаб, но сега оваа забрана е тргната, а жените не мора да го кријат лицето, најчесто носат само марама на главата.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-17.jpg

Во земјата постои т.н. „полиција на моралот“ која внимава дали жените се соодветно облечени, дали некој продава илегални супстанции и дали паровите непристојно се однесуваат на улица, на пример се држат за раце.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-15.jpg

Порано оваа „полиција на моралот“ можеше да ги осуди граѓаните на удари со стап, казна, па дури и затвор, а сега може да даде само усна опомена.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-09.jpg

До 2018 година Саудиска Арабија беше единствената земја во светот во која на жените им беше забрането да возат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-02.jpg

До пред само неколку години секоја жена морала да има маж што ќе ја придружува на патувања, на излегувања и при решавање на бирократски проблеми. Тие морале да одат со придружник, на пример сопруг или брат, дури и на бизнис патувања.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-14.jpg

Камилите во Саудиска Арабија се прашање на гордост и симбол на земјата, а се одржува и годишен натпревар на убавина за камили, а сопственикот добива огромна парична награда.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-vo-saudiska-arabija-i-chudnite-zabrani-01.jpg

Нема доволно камили за сите, па овие животни се увезуваат од Австралија.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-13.jpg

Владејачката династија во оваа земја се состои од 15.000 луѓе, па не е чудно ако на улица наидете на некој принц или принцеза, кој/а буквално се расфрла со пари.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-vo-saudiska-arabija-i-chudnite-zabrani-02.jpg

Сообраќајот е ужасен и ретко се почитуваат сообраќајните знаци.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-06.jpg

Во главниот град Ријад со 9 милиони жители има само 6 автобуски рути, јавниот превоз им е на ужасно ниво.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-18.jpg

Интересно е што најпопуларен спорт помеѓу саудиските жени е фудбалот.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-05.jpg

Повеќето мигранти живеат во посебни населби заградени со високи ѕидови со своја инфраструктура.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-04.jpg

Прават луксузни свадби, но мажите и жените ја слават свадбата посебно, понекогаш дури и во различен ден.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-10.jpg

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds