Американски сенатори со закон со цел да се поддржи економскиот развој на Западен Балкан

Американски сенатори со закон со цел да се поддржи економскиот развој на Западен Балкан

Двопартиска група американски сенатори претстави нацрт-закон со цел да се поддржи економскиот развој, трговијата и борбата против корупција, вклучително и изготвување закон за специјални санкции за спречување на дестабилизирачките активности на Западен Балкан.

Предлог-законот, инаку познат како Закон за демократија и просперитет на Западен Балкан, беше претставен од демократската сенаторка Жан Шахин, претседателка на Поткомитетот за Европа и регионална безбедносна соработка и републиканскиот сенатор Роџер Викер.

Според американските сенатори, сè додека Русија ја продолжува својата нелегална војна против Украина и им се заканува на сојузниците во НАТО, регионот на Западен Балкан е критичен за безбедноста на Европа.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds