• 19/09/2020

Анкара ја осуди резолуцијата на САД за Ерменците

 Анкара ја осуди резолуцијата на САД за Ерменците
loading...
Advertisement

Усвојувањето резолуција во американскиот Конгрес за признавање на геноцидот на Отоманската империја врз Ерменците во почетокот на 20 век ја „загрозува иднината“ на односите меѓу Турција и САД, предупредија турските власти. Сенатот едногласно вчера донесе резолуција со која се признава постоењето на геноцидот врз Ерменците. Претходно тоа го направи и Претставничкиот дом. Историчарите проценуваат дека во текот и по Првата светска војна биле убиени над милион ипол Ерменци.