Чоколадна торта – задоволство

 Чоколадна торта – задоволство

Многу чоколадна торта со два крема и меки кори
Состојки за корите:
9 цели јајца
9 лажици брашно
9 лажици шеќер
3 лажици какао
9 лажици масло
9 лажици вода
1 прашок за пециво (10 g или 12 g што ќе се подели на 3 кори)
Фил I :
250 мл слатка павлака
200 гр црно чоколадо
Фил II :
1л чоколадно млеко
120 гр чоколаден пудинг (3 кесички)
5 лажици шеќер
100 гр црно чоколадо
250 гр маргарин или путер
100 гр шеќер во прав

Подготовка:
Прво го правиме првиот фил.
Загрејте ја слатката павлака да биде топла, но да не зоврие.
Прелијте со искршеното чоколадо и мешајте додека сè не се растопи и соедини, да стане како глазура.
Оставете да се олади на собна температура, па ставете го во фрижидер.
Веднаш направете го вториот фил.
Измешајте го пудингот и шеќерот со 200 мл ладно чоколадно млеко и остатокот од млекото ставете го на средна температура да се загрее и полека да се свари.
Кога ќе зоврие, варете го пудингот и мешајте додека не се згусне, а потоа тргнете го од оган, додадете го чоколадото и мешајте додека не се растопи, па покријте го со фолија и оставете да се излади.
Потоа направете ги корите. Вклучете ја рерната на 200 степени.
Изматете 3 белки со 3 лажици шеќер и постепено додавајте 3 жолчки, 3 лажици вода и 3 лажици масло.
На крај измешајте 3 лажици брашно, 1 лажица какао и третина прашок за пециво.
Ставете хартија за печење во плех обложен со дијаметар од 28 см, а потоа истурете ја целата маса за кората, израмнете и печете 15 минути.
Повторете ја постапката уште 2 пати
Кога ќе се оладат и корите и фитовите, продолжете да ја правите тортата.
Изматете го маргаринот со шеќер во прав додека не запени, малку изматете го изладениот пудинг со миксер, па додадете го маргаринот и шеќерот во пудингот и изматете сè заедно.
Извадете го првиот фил од фрижидерот (треба да стои неколку часа, а може да се направи и ден претходно) и изматете го со миксер. Ако е малку поредок, матете го подолго со миксер и ќе стане кремаст.
Филувајте ја тортата – кора, фил II, фил I, кора, фил II, фил I, кора и остатокот од фил II, премачкување на горниот дел и околу целата торта.
Декорација по ваш избор.

>
>