Црн список во Србија: Објавени се имиња на 10 лица кои исчезнаа за време на „делување“ на Вељко- повеќето од нив немаат ни 23 години

Црн список во Србија: Објавени се имиња на 10 лица кои исчезнаа за време на „делување“ на Вељко- повеќето од нив немаат ни 23 години

Вељко Беливук и Марко Миjковиќ од Србија се осомничени за три кривични дела тешки убиства, покрај за злосторничко здружување и трговија со дрога.

Според неофицијални информации, постои сомневање дека тимот на Веjaа Невоjaа сурово ги мачел жртвите, отсекувајќи дури и делови од телото. Сомневањата за тортура и убиство беа причина за воведување во викендичката на Веjaа во Ритопек, каде полицијата откри траги на ДНК кои треба да послужат за истрагата.

Патем, се сомнева дека во оваа куќа биле убиени тројца мажи.

Емисијата Хит Твит покажа ексклузивни снимки од Ритопек, на кои се гледа како Веjко Беливук и Марко Миjковиќ доаѓаат во куќата на хоророт, а следниот ден нивниот соработник Дејан Тешиќ пристигнува на истото место заедно со жртвата.

Станува збор за водачот на „Пинк Пантер“, Милан Лепоја, кој повеќе никогаш не ја напуштил оваа куќа.

Вчера полицијата, трагајќи по докази, детално ја чешла околината на викенд-куќата во Ритопек, како и нивите во близина на Смедеревски пат.

Шефот на Управата за криминалистичка полиција, Богдан Пушиќ, рече дека во периодот опфатен со кривичната пријава против Беливук и неговиот тим – тоа е помалку од две години, покрај трите жртви Милан Лепоја, Горан Величковиќ и Радојевиќ Здравко, исчезнати се уште 10 други млади момчиња.

Исчезнати се: Страхиња Марковиќ (22), Јово Кецман (51), Лазар Вукичевиќ, (31), Вукашин Косовиќ (21), Филип Марјановиќ (23), Лазар Илиќ (25), Љубомир Лаиновиќ (25), Дарио Ѓорѓевиќ (23) и Александар Григоријевиќ (42) и Горан МИхајловиќ (23), изјави шефот на УКП. Се сомнева дека никој од споменатите 10 мажи не е жив, иако за тоа сè уште нема докази.

Како што рече, во истиот период и поради неразјаснети околности.

– Сите тие се млади луѓе. Нивните семејства го пријавија исчезнувањето, и во оваа прилика ги замолувам и семејствата и јавноста да контактираат со полицијата доколку имаат какви било информации за нив, информации што би довеле до разјаснување на околностите на исчезнувањето или нивната судбина – рече Пушиќ.

Тој изрази страв дека списокот не е конечен.

– Меѓу нив има навивачи кои и беа познати на полицијата како извршители на кривични дела – посочи Пусиќ.

Не можеме да тврдиме дека овие луѓе биле убиени, но не се пронајдени. Не можеме да тврдиме дека тие не се живи, ниту семејствата не знаат ништо за нив од денот на пријавата за исчезнувањето. Лесно е да се претпостави што е во прашање и се плашиме дека е најлошо.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds