Дали лаковите за нокти се безбедни за децата?

Дали лаковите за нокти се безбедни за децата?

Силните и дречливи бои на лакови за нокти често се интересни за децата, но таквите производи содржат хемиски состојки кои можат да предизвикаат штетни реакции на чувствителната детска кожа, пишува You Are Mom.
Зошто не се препорачува лакирани нокти на децата?
Високата содржина на некои хемиски состојки во лакот за нокти може да предизвика промена на ноктите, листење на нокти, дехидрација, алергиски контактен дерматитис, промени на природната боја поради таложење на пигменти во нокти и иритативен дерматитис поради употреба на отстранувач на лак за нокти.
Најдобро е да не ги лакирате детските нокти редовно, туку одвреме-навреме. Ограничете ја употребата на лак за одредени посебни прилики.
Алергиски реакции на лакови за нокти
Некои студии објавени во Контак сугерираат дека одредени алергени во лаковите за нокти можат да претставуваат ризик за децата. Колку што се децата помалку изложени на производи со алергени, толку е подобро за нивното здравје.
Употреба на траен лак и отстранувач на лак за нокти кај деца
Постапките со траен или полутраен лак за нокти не треба да се практикува кај децата бидејќи содржат отровни компоненти. Исто така, важно е да го отстраните лакот од нокти со производи без ацетон, бидејќи оваа хемикалија е многу агресивна за ноктите.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy