ДАЛИ ЗНАЕТЕ ШТО ЗНАЧАТ БРОЈКИТЕ НА КРЕМИТЕ ЗА СОНЧАЊЕ? Сите мислат дека заштитен фактор 50 е најјак, дерматолог ја открива вистината!

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ШТО ЗНАЧАТ БРОЈКИТЕ НА КРЕМИТЕ ЗА СОНЧАЊЕ? Сите мислат дека заштитен фактор 50 е најјак, дерматолог ја открива вистината!

Пред да започнете со сончање, важно е да го купите вистинскиот крем за сончање и да го користите правилно.

Кога купувате крема за сончање, на амбалажата гледате „SPF 50“ и мислите дека тоа е најсилната заштита со која нема шанси да се изгори. Сепак, тоа не е точно.

Тоа е највисоката заштита што постои, но доколку не ја применувате редовно, тогаш сте во голем ризик.

Што значи фактор 50?

„Тоа значи дека производот ве заштитува од 98 проценти од УВБ зраците кои доаѓаат во контакт со вашата кожа. Нивоата на заштитен фактор отсекогаш им задавале проблем на клиентите. Некои мислат дека бројот на заштитен фактор одговара на минутите што можете да ги поминете на сонце по нанесувањето, а некои мислеа дека етикетата го покажува нивото на заштита“, вели дерматологот и открива:

“СПФ бројот технички покажува колку минути можете да бидете на сонце без да изгорите. Има проблем кој не го зема предвид типот на кожата, пливањето, сончањето, потењето и УВ индексот за тој ден. Заштитните креми можат да бидат ефективни до 40 минути на сонце или до 80 минути во вода. Луѓето мора да ги нанесуваат на секои два часа“, предупредува дерматолог.

Што да барате на етикетите на кремите за сончање?

За да си обезбедите соодветен заштитен фактор, треба да обрнете внимание на декларацијата.

“Постојат два вида креми за сончање: минерални и хемиски. Хемиските содржат состојки кои ги апсорбираат УВ зраците, а минералните ги одбиваат. Доколку имате чувствителна кожа, склона на иритации, изберете минерални”, вели дерматологот.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds