Џамијата „Султан Махмуд Газневи“ – најстарото исламско светилиште во северниот дел на Пакистан

Џамијата „Султан Махмуд Газневи“ – најстарото исламско светилиште во северниот дел на Пакистан

Џамијата „Султан Махмуд Газневи“ е најстарата џамија во северниот дел на Пакистан, а се смета за еден од најстарите примери на исламската архитектура

Околу 1000 години старата џамија „Султан Махмуд Газневи“ во 1985 година беше откриена од страна на италијанските археолози во градот Сват во Пакистан, а привлекува внимание со тоа што е најстарата џамија во северниот дел на земјата, пишува Агенција Анадолија (АА).

Во близина на калето Раџа Гира изградена е џамија како симбол на победата на војската на Султан Махмуд против будистичкиот владетел во Сват, Раџа Гира.

Џамијата е изградена во 1048-1049 година во околината на планината Одиграм, која е откриена откако еден од селаните сакал да изгради куќа на местото каде што се наоѓа џамијата.

Оваа џамија е откриена во 1985 година од страна на италијанските археолози, а од тој датум досега се претвори во едно од најважните места за посета од страна на домашните и странските туристи, како и истражувачи.

– Ископувањата завршија за 14 години –

Ископувањата околу џамијата траеја од 1985 до 1999 година, а откриено е дека џамијата била изградена со хипостилна структура со дрвени потпори.

На епитафот во џамијата пишува дека џамијата била изградена во 1048-1049 година од страна на командантот на Султан Махмуд, Амир Нустагин.

На местото каде што се наоѓа џамијата има еден гроб, соби, како и воденица.

Гробот е на Пир Кушал, еден од командантите на Султан Махмуд.

Џамијата „Султан Махмуд Газневи“ е најстарата џамија во северниот дел на Пакистан, а се смета за еден од најстарите примери на исламската архитектура.

Пакистанските власти направија пат со цел полесно да се посетува џамијата, нешто што предизвика зголемување на бројот на посетителите.

Д-р Абдул Самед, директор на Археолошкиот музеј „Хајбер Пахтунхва“, во изјавата за АА истакна дека џамијата „Султан Махмуд Газневи“ е најстарата џамија во северниот дел на Пакистан.

„Затоа за нас е поважна нејзината историска вредност, отколку архитектонската структура“, рече тој.

Самед нагласи дека како што е видливо, во џамијата не останале толку архитектонски делови, додавајќи дека ѕидовите и михработ сè уште стојат, но дека кровот на џамијата не постои.

Според него, во план се реставраторски работи на местото од џамијата, а како што рече Самед, тоа не значи дека повторно ќе биде изградена џамијата.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds