ДИК: СДСМ освои 46, ВМРО-ДПМНЕ 44, ДУИ 15, АА 12, Леивица 2, ДПА 1 мандат (ВИДЕО)

ДИК: СДСМ освои 46, ВМРО-ДПМНЕ 44, ДУИ 15, АА 12, Леивица 2, ДПА 1 мандат (ВИДЕО)

Врз основа на податоците од записниците на општински изборни комисии, и целокупниот материјал ДИК утврди дека вкупен број на избирачи е 1.814.236 . Гласале 942.334. Вкупен број 31.466 неважечки ливчиња.

Коалицијата Можеме освои 327.329 гласови, ВМРО-ДПМНЕ 315.344, ДУИ 104.587, ААА 81.297, Левица 37.551, ДПА 13.891, Интегра 12.291, ГДУ 3.555 МОРО 3.245, Глас за Македонија 2.801, Единствена Македонија 2.604 , СДУ 2.585, Твоја ПАРТИЈА 1.894, Демократи 1.556, Народна партија на ромите 1.225.

СДСМ во ИЕ 1 освои 54.578 гласови или 34,12 отсто, ВМРО-ДПМНЕ 50.564 или 31, 61 отсто, ДУИ 19.672 или 12, 3 отсто, АА 14.143 или 8, 84 отсто, Левица 12.124 или 7,58 отсто, Интегра 2.447, ДПА 1.963, Твоја 1.210, Глас за Македонија 940, СДУ 778, ГДУ 530, Моро 451, Единствена 334, Демократи 216.

Во ИЕ2 ВМРО-ДПМНЕ освои 47.929 гласа, СДСМ 47.852 гласа, ДУИ 22.077 гласа, АА 20.783, Левица 5.896 гласа, Интегра 2.516, ДПА 1.821, Народна партија на Ромите 1.225, Единствена Македонија 552, Глас за Македонија 488, СДУ 427, МОРО 402, Твоја 390, ГДУ 348, Демократи 236.

ИЕ 3 ВМРО-ДПМНЕ добила 71.551 глас, СДСМ 66.853, Левица 6.939 гласа, ДУИ 3.331, Интегра 2.364, ГДУ 1.488, АА 992, МОРО 773.

ВО ИЕ4 СДСМ освоил 46, 76 отсто, ВМРО-ДПМНЕ 45,11 отсто, Левица 4,14 отсто, Интегра 2.706 гласа, Единствена Македонија 839, МОРО 703, СДУ 502.

Во ИЕ5 Коалицијата Можеме освоила 36, 67 отсто, ВМРО-ДПМНЕ 35, 72 отсто, ДУИ 14, 08 отсто, АА 6, 94 отсто, Левица 3, 5 отсто.

Во ИЕ6 ДУИ освоила 30, 41 отсто, АА 27, 96 отсто, СДСМ 19, 67 отсто, ВМРО 12, 71 отсто, ДПА 7, 37 отсто.

Според освоени мандати, во ИЕ 1 Коалицијата Можеме освоила 8 мандати, ВМРО-ДПМНЕ 7, ДУИ 2, АА 2, Левица 1.

Во ИЕ 2 ВМРО-ДПМНЕ освоила 7 мандати, СДСМ 7, ДУИ 3, АА 3.

Во ИЕ 3 ВМРО-ДПМНЕ 10 мандати, Можеме 9 мандати и Левица 1.

Во ИЕ 4 Можеме 10 мандати, ВМРО-ДПМНЕ 10.

Во ИЕ 5 СДСМ 8 мандати, ВМРО-ДПМНЕ 8, ДУИ 3, АА 1.

Во ИЕ6 ДУИ 7, АА 6, СДСМ 4, ВМРО-ДПМНЕ 2 и ДПА 1.

Вкуоно, СДСМ освои 46 мандати, ВМРО-ДПМНЕ 44, ДУИ 15, АА 12, Левица 2, ДПА 1.

Течат 2 рока за поднесување на приговори. Комисијата едногласно донесе заклуок за објавување на гласовите врз основа на податоците од записниците од изборните комисии.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds