Доколку лубеницата ја чувате во фрижидер, не сте ни свесни каква грешка правите: Еве каде треба да стои

Доколку лубеницата ја чувате во фрижидер, не сте ни свесни каква грешка правите: Еве каде треба да стои

Експертите од американското Министерство за земјоделие тврдат дека лубеницата не би требало да ја чуваме во фрижидер, туку на собна температура се со цел истата да ги задржи сите хранливи состојки.

Имено, кога лубеницата е ладна со забавено темпо ги губи повеќето витамини и хранливи состојки.

Научниците 14 дена го тестирале однесувањето на лубеницата на 5,12 и 21 степен, а
резултатите покажале дека оние што се чуваат на 21 степен имаат 40% повеќе ликопен и 50 до 139% повеќе бета-каротин.

Инаку, ваквата теорија одамна е позната и за други намирници.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds