Доколку продолжи да се блокира работата на институциите и на парламентот, изборите се неизбежна опција, рече Радев

Доколку продолжи да се блокира работата на институциите и на парламентот, изборите се неизбежна опција, рече Радев

Доколку продолжи да се блокира работата на институциите и на парламентот, изборите се неизбежна опција, но ова е крајната опција. Ова го изјави претседателот Румен Радев пред медиумите откако учествуваше на самитот на Иницијативата за регионална соработка на три мориња, чиј домаќин годинава е Летонија.

Со оглед на најавата на политичката криза, на прашањето дали има подготвеност за преодниот кабинет, Радев рече дека досега предложил три преодни кабинети и тие се соочиле со предизвиците.

„Прашањето е дека партиите претставени во парламентот треба да бидат одговорни и за дебатите и за самото гласање за да се однесуваат на интересите на народот“, рече тој, додавајќи: недели, многу важни предизвици треба да се решат од надлежностите на сегашната Владата и сегашниот парламент и не можат да им избегаат“.

„Треба да биде јасно дека Националната рамковна позиција беше развиена и усвоена со одлука на Советот на министри во 2019 година и поддржана од бугарскиот парламент во 44. Народно собрание со декларација“, потсети Радев.

Според Радев, органот што треба да изготви Национален рамковен став на темата со Република Северна Македонија е Советот на министри, како резултат на експертизата на МНР, а Собранието треба да го одобри. „Предлозите за француско претседателство се најдобри досега, тие се најправедни. Билатералните прашања треба да се покренат на ниво на ЕУ. Ова не е само билатерален историски спор меѓу Бугарија и Република Северна Македонија“, рече тој, нагласувајќи дека тоа се прашања кои се однесуваат на темелите на Европската унија и европските партнери конечно сфатија дека преговарачката рамка е местото за решавање на овие прашања. .

„Нека одлучи и Советот на министри и Националното собрание дали билатералниот протокол со Скопје доволно го брани бугарскиот интерес, бидејќи овој протокол мора да стане дел од преговарачката рамка и отсега натаму да ги гради сите односи на негова основа“, рече претседателот Радев.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy