ДОМ: Еколошка победа – рудник во Иловица нема да има!

ДОМ: Еколошка победа – рудник во Иловица нема да има!

Зелената партија ДОМ ја поздравува синоќешната одлука на Владата за едностраното раскинување на Договорот за концесија за рудникот на бакар и злато во Иловица, Општина Босилово. 

Ова е голема еколошка победа како резултат на чесната борба на Зелената партија ДОМ и на граѓанските активисти против отворањето на рудниците во Казандол и Иловица, во интерес на заштита на животната средина и здравјето на граѓаните. Ваквата одлука на Владата ја сметаме и како резултат на институционалната борба на ДОМ, како еден од иницијаторите за донесување на измените на законот за минерални суровини, подготвени од пратеничките, Маја Морачанин и Лилјана Поповска, со кои се забранува употребата на цијаниди и сулфурна киселина во рудници со отворен коп.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds