ЕК ќе го помага земјоделството за производство на квалитетна исхрана

ЕК ќе го помага земјоделството за производство на квалитетна исхрана

Европската комисија ќе додели 185,9 милиони евра идната за да го поддржи земјоделското производство на квалитетни и одржливи прехранбени производи.

Ова е дел од работната програма на Европската комисија за 2023 година и на стратегијата “Од фарма до виљушка“.

Комисијата ќе селектира неколку проекти, од нив се очекува да ги исполнуваат условите и целите на одржливо земјоделство, благосостојба на животните и промоција на свежо овошје и зеленчук, како и на здрава исхрана.

Еврокомесарот за земјоделство, Јануш Војчеховски, изјави дека квалитетот на земјоделските прехранбени производи е од голема важноста за Европската комисија и дека политиката на поддршка ќе помогне во изнаоѓање на нови пазари и ширење на репутацијата на земјоделците. (МИА)

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy