Еве каков е животот во 4-та најсреќна земја на светот: 4 месеци темнина – 4 светлина, жителите никогаш не ги заклучуваат своите домови, престој без виза…

Еве каков е животот во 4-та најсреќна земја на светот: 4 месеци темнина – 4 светлина, жителите никогаш не ги заклучуваат своите домови, престој без виза…

Иако постои болница, таа е наменета за секојдневните болести, а жените одат на копно за да се породат. Исто така од педесеттите години на минатиот век таму е забрането закопување на мртвите поради тлото кое што речиси секојпат е полу-замрзнато.

Норвешка оваа година беше прогласена за 4-та најсреќна држава на светот. Животот на север од Европа не е евтин, но привлекува многу туристи. Многумина од нив посакуваат засекогаш да останат таму.

И, додека за поголемиот дел од државите потребна ви е виза за да престојувате таму, Свалбард им дозволува да останат на сите без посебна дозвола. Односно, такво беше правилото пред коронавирусот.

Свалбард се наоѓа во Арктичкиот океан и се смета за најсеверен дел од Кралството Норвешка. Доколку имате исцрпен извор на пари, потребно е пред пристигнувањето таму да си пронајдете работа и место за живот – затоа што животот таму не е евтин.

Лонгјербјен е најголема населба и главен град на Свалбард кој што се наоѓа на најголемиот остров на архипелагот – Спитсберген. Таму живеат околу 1.800 жители од кои поголемиот дел Норвежани и Руси, но тој е дом на луѓе кои потекнуваат од 50 различни земји од светот.

Нив ги привлекува мирот, тишината и восхитувачката природа – дури две третини од островот се заштитени. Но, таму има и интересни предизвици, со оглед на тоа што Свалбард се наоѓа на половина пат помеѓу Норвешка и Северниот пол.

Таму просечната температура изнесува -14 степени целзиусови назима и околу 9 степени целзиусови налето.

Се вели дека таму постојат само три годишни времиња – поларно лето, зима со поларна светлина и сончева зима.

Со други зборви, таму четири месеци во годината владее темнина и четири месеци светлина.

Таму исто така треба да внимавате на поларните мечки кои што според некои статистики ги има повеќе и од луѓето, околу 3.000. Иако тие не се приближуваат до населените места, сепак жителите имаат дозвола да носат оружје за одбрана – за секој случај.

Таму нема криминал, а жителите никогаш не ги заклучуваат своите домови пред да одат на спиење.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds