ФОТО: Откриен изгубен град стар 3.400 години, археолошкото чудо се појавило по екстремна суша

ФОТО: Откриен изгубен град стар 3.400 години, археолошкото чудо се појавило по екстремна суша

По неколку месечни екстремни суши во Ирак, изгубен град стар 3.400 години повторно се појави, а експертите го прогласиле за археолошко чудо.

Фотографиите прикажуваат неверојатни рушевини за кои се верува дека дека се дел од изгубениот град Закхики, а кои се појавиле поради рекордните суши.

Тим на германски и курдски археолози побрзале со ископите и документирањето на рушевините пред водата во резервоарот повторно да го потопи.

Благодарение на брзата реакција откриле над 100 древни глинени плочи. Еден од истражувачите ова откритие и поради фактот дека е добро сочувано иако било и под вода, го нарекол чудо. За краток период бил мапиран опсежен урбан комплекс кој датира од 1550 до 1350 година пред нашата ера. Освен палати, откриени се уште неколку големи градби, повеќекатна зграда и индустриски комплекс.

Сите пронајдоци се исклучително добро зачувани, и покрај тоа што биле под вода повеќе од 40 години. Градот првпат бил откриен во 2010 година откако водостојот опаднал поради суша, а експертите го прогласиле за археолошко чудо.

“A 3,400-year-old Mittani Empire-era city once located on the Tigris River emerged from the waters of the Mosul reservoir in Iraq as water levels fell rapidly due to extreme drought. Possibly Zakhiku (ca. 1550–1350 B.C.).” https://t.co/ofoh3SS1RN pic.twitter.com/Q7Ivll6rwT

— Wrath Of Gnon (@wrathofgnon) May 30, 2022

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy