Германија повлекува дел од војниците во Ирак

Германија ќе повлече дел од својот воен контингент стациониран во Ирак што е дел од коалицијата за борба против ИД, според Министерството за одбрана во Берлин.

– Околу 30 војници стационирани во Багдад и градот Таџи ќе бидат преместени во Јордан и Кувајт и повлекувањето ќе почне многу брзо, изјави портпарол на Министерството.

Заклучно со мај 2019 година, Германија има 160 војници распоредени во Ирак како дел од коалицијата против ИД. Нивните должности вклучуваат главно обука на ирачките безбедносни сили.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds