Годинава Саудиска Арабија ги отвора вратите за сите аџии

Muslim worshippers circle around the Kaaba, Islam’s holiest shrine, at the Grand Mosque in Saudi Arabia’s holy city of Mecca on August 15, 2018, prior to the start of the annual Hajj pilgrimage in the holy city. – Muslims from across the world are gathering in Mecca in Saudi Arabia for the annual hajj pilgrimage, one of the five pillars of Islam. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP) (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)

Годинава Саудиска Арабија ги отвора вратите за сите аџии

Министерството за хаџ и умрa на Кралството Саудиска Арабија соопшти дека оваа година аџилакот ќе го вршат сите верници од целиот свет кои не се постари од 65 години.

За Владата на Саудиска Арабија е од најголема важност да ја зачува безбедноста на аџиите и на сите посетители на Пророчката џамија, притоа дозволувајќи максимален број аџии од целиот свет да го извршуваат хаџот во мирна и духовна атмосфера.

За да го обезбеди тоа, Кралството Саудиска Арабија ги објави условите за овогодинешниот хаџ, во согласност со пандемијата на коронавирус.

За извршување на хаџот ќе биде потребен сертификат за вакцинација против коронавирус и тоа со вакцини одобрени од Министерството за здравство на Саудиска Арабија.

Исто така, верниците ќе можат да присуствуваат на хаџ со негативен ПЦР тест, не постар од 72 часа.

Минатата година хаџот можеа да го вршат само саудиски државјани, а бројот на верници беше ограничен на 60.000.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds