Google слави 22 роденден – Како е смислено неговото име?

Google слави 22 роденден – Како е смислено неговото име?

GooGle го одбележа својот 22 роденден со симпатичен Google Doodle со виртуелна прослава за видеоконференција, карактеристична за оваа пандемична ситуација. Партнерството меѓу основачите на Google, Лери Пејџ и Сергеј Брин, потекнува од нивните факултетски денови, кога двајцата биле на Универзитетот во Стенфодрд.

Двајцата одлучиле да го подобрат начинот на кој луѓето се снаоѓаат со купишта информации на интернет, па така во 1998 година се родил Google. Зборот го смислил американскиот математичар Едвард Каснер, инспириран од разговорот со својот внук Милтон Сирота во 1920 година. Каснер го прашал внукот како да го нарече бројот што има еден и 100 нули. Милтон одговорил – googol. Така поимот влегол во математичките кругови, а во 1940 година Каснер го објавил во својата книга „Математика и фантазија“.Зборот “

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds