Граѓаните што ќе добијат симптоми да не шетаат по болници, туку да ја повикаат мобилната екипа дома

Граѓаните што ќе добијат симптоми да не шетаат по болници, туку да ја повикаат мобилната екипа дома

Во случај на појава на симптоми, граѓаните да не шетаат по јавноздравствените институции, туку да ги повикаат надлежните епидемиолози за да биде организирана мобилна екипа што ќе ги прегледа во домашни услови“, рече министерот за здравство откако го најави првиот потврден случај на коронавирус во Скопје.

Министерството за здравство вчера ги даде телефонските броеви за пријавување на потенцијални случаи на коронавирус.

„Карантин и изолација ќе има само за лицата за кои со сигурност знаеме дека биле во контакт со заболено лице“, рече Филипче.

„Наша стручна екипа од Институтот за јавно здравје пред два часа во полна заштитна опрема замина на Клиниката за инфективни заболувања и фебрилни состојби со цел да направи епидемиолошка анкета и увид во здравствената состојба на лицето кај кое во моментов е дијагностициран ковид-19. Добивме податок дека лицето е родено во 1970 година, од Скопје е и веќе подолг преиод престојувала во Италија“, рече на прес-конференцијата доктор Жарко Караџоски, епидемиолог на Институтот за јавно здравје.

Сите што доаѓаат од земји во ризик „прво се скенираат со термокамера, потоа се спроведува епидемиолошка анкета и се тргаат на страна во просторијата за изолација“, рече д-р Караџоски.

„Едно позитивно лице, кое е сместено во соодветни институции, за нашата држава не претставува ризик за останатото население. Затоа ве молам, медицинските служби во секој момент се спремни, спремни сме за половина час да мобилизираме екипа таканаречена ‘рапид риспонс тим’.“„Населението може да биде мирно, ние владееме со состојбата, ништо не нè изненадило.“

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds