Грција: Цените на сновните артикли скокнале до 30% за три месеци

Грција: Цените на сновните артикли скокнале до 30% за три месеци

Супермаркетите всушност очекуваат растот на цените на полиците да продолжи бидејќи целосното влијание од зголемувањата на нивните добавувачи сè уште не допре до потрошувачите, додека инфлацијата се очекува дополнително да се зголеми во мај.

Потрошувачите забележуваат зголемување на основните стоки од супермаркети и до 30% во споредба со времето пред руската инвазија во Украина во февруари.

Зголемувањето на цените не се забележува само кај производите директно поврзани со суровините кои порано се увезувале од Украина и Русија, како што се брашното и сончогледовото масло, туку и кај широк спектар на стоки погодени од големиот пораст на трошоците за производство, вклучително и Млечни производи.

Супермаркетите всушност очекуваат растот на цените на полиците да продолжи бидејќи целосното влијание од зголемувањата на нивните добавувачи сè уште не допре до потрошувачите, додека инфлацијата се очекува дополнително да се зголеми во мај.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy