• 25/09/2020

Ирак има нова Влада на чело со поранешниот прв разузнавач

 Ирак има нова Влада на чело со поранешниот прв разузнавач
loading...
Advertisement

Ирак ја доби новата влада што ќе ја предводи Мустафа ал-Кадими, поранешниот прв човек на разузнавачката служба, пренесе АП. Ирачкиот Парламент рано утринава го потврди именувањето на новата влада, бидејќи партиите до последен момент се бореа за добивање на соодветните ресори.

Пратениците ги прифатија имињата на 15 министри, отфрлија петмина, а гласањето за кандидатите за министри за нафта и за надворешни работи е одложено, бидејќи не беше постигнат договор за носителите на функциите. Според ирачкиот Устав, владата може да се формира доколку Парламентот одобри повеќе од половината предложени министри.