ИСТРАЖУВАЊЕ: Дали зелениот чај навистина го забрзува метаболизмот и ги топи масните наслаги?

ИСТРАЖУВАЊЕ: Дали зелениот чај навистина го забрзува метаболизмот и ги топи масните наслаги?

Долги години приврзаниците на здрав начин на живот тврдат дека зелениот чај е оној што има многу корисни својства. Една од нив е тоа што го забрзува метаболизмот, a помага и да се намали телесната тежина. Но, дали е тоа навистина така?

Разликата помеѓу зелениот и на пример црниот чај не е само по вкус. За време на производството на црн чај, на лисјата им е дозволено да оксидираат, елиминирајќи ги многу придобивки на растението за здравјето. Лисјата од зелен чај не се оксидираат, па затоа содржат високо ниво на микроелементи кои содржат антиоксиданти познати како полифеноли.

Направено е огромно количество истражувања за својствата на зелениот чај, вклучувајќи ја и неговата способност да го забрза метаболизмот. Тие покажуваат дека зелениот чај всушност може да има благ ефект на согорување на маснотии.

Ова се должи на високите нивоа на катехини, кои се моќни антиоксиданси и промовираат губење на тежината преку термогенеза, процес на производство на топлина во организмот. Исто така, содржи кофеин, за кое е докажано дека промовира оксидација на липидите, што доведува до согорување на масните клетки.

Според истражувањето, вреди да се пие 2-4 чаши зелен чај на ден. Треба да се пие без млеко и шеќер, бидејќи се покажа дека е без калории и може да биде добра алтернатива на нездравите пијалоци.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds