• 25/09/2020

Италија подготвува пакет мерки за помош од 55 милијарди евра

 Италија подготвува пакет мерки за помош од 55 милијарди евра
loading...
Advertisement

Италијанската влада работи на финализирање на пакетот вреден 55 милијарди евра за поддршка на економијата на земјата, која се бори против коронавирусот, пренесува „Corriere della Sera“.

Премиерот Џузепе Конте, според пишувањето на италијанските медиуми, ги разработува последните детали за планот и треба да го претстави пакетот следната недела.

Нацрт-планот од 760 страници вклучува финансиски средства за поддршка на туризмот, културата и земјоделството, како и сите останати сектори особено погодени од кризата. Исто така, вклучува пари за здравствениот систем и поддршка за вработување и домаќинства.

Италија пријави вкупно 217.185 заразени со коронавирусот, а по Велика Британија е земја со најголем број смртни случаи како последица од заразата со коронавирусот.

Европската комисија изјави дека Италија треба да се подготви за сериозен економски пад, бидејќи бруто-домашниот производ ќе падне за речиси 10%.