Италија повлекува од употреба кинески маски бидејќи не штителе доволно

Италија повлекува од употреба кинески маски бидејќи не штителе доволно

Околу 250 милиони медицински маски што Италија ги увезе минатата година од Кина, среде првиот бран на пандемијата, не филтрираат доволно, а вирусот минува низ нив, пишува весникот „Фанпејџ“, кој ја пренесува одлуката на властите за маските, веќе поделени во здравствените установи и старските домови, да бидат повлечени од употреба.

Според венсикот, Министерството за здравство испратило итно предупредување со точни ознаки за 12 вида медицински маски од сериите Ffp2 и Ffp3, со налог за повлекување на маските од употреба, бидејќи тие имаат десет пати помалку моќ на филтрација отколку што е наведено на производот.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds