КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДАЛИ МЕСОТО Е СВЕЖО ИЛИ Е ОД БОЛНО ЖИВОТНО: Експерти предупредуваат – ако изгледа вака, ОПАСНО Е!

КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДАЛИ МЕСОТО Е СВЕЖО ИЛИ Е ОД БОЛНО ЖИВОТНО: Експерти предупредуваат – ако изгледа вака, ОПАСНО Е!

Многу важни информации ако планирате скара за првомајските празници.
Ако планирате скара на отворено за Први мај, оваа информација ќе ви биде од голема корист. Експертите го открија најсигурниот начин како да проверите дали месото е свежо, за случајно да не ви подметнат „бајато“ или од месо од болно животно.

Можете да ја проверите свежината на месото со притискање на него со прсти те.Ако месото брзо се врати во претходната форма на местото на притисок, тогаш месото е свежо. Бојата на месото треба да биде светло црвена до костенлица, во зависност од видот.
Исто така, експертите предупредуваат дека доколку печете ражнич на отворено, што значи дека месото соти на топло некое време, обрнете внимание на тоа дали ја сменило бојата. Ако добило зеленикава боја, никогаш не подготвувајте го. Таквото месо е опасно и може да ве отруе.

Покрај тоа, месото со светло жолта или кафеава боја со изразени масни наслаги на површината е крајно опасно бидејќи укажува на можност дека животното било болно.

Експертите предупредуваат и дека не треба да купувате месо на места кои не се овластени за продажба, како и од непроверени извори.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds