Како на пазар да препознаете дали доматите се органски или со хемикалии?

Како на пазар да препознаете дали доматите се органски или со хемикалии?

Претходно се сметаше дека еден од критериумите за избор на „органски“ зеленчук и овошје е обликот на овошјето. На пример, ако сите домати се со иста големина и боја, најверојатно се „прскани“.
Постои еден многу едноставен трик за да откриете дали се обидуваат да ве измамат.
Со раката лесно притиснете го доматот. Ако остане цврст и покрај притисокот, и ако сите во гајбата се такви – во тој случај со стопроцентна сигурност се користени хемикалии при одгледувањето. Вистинскиот „домашен“ домат малку ќе омекне кога ќе го притиснете.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy