КАЗНА ОД 5 МИЛИОНИ ДОЛАРИ Популарниот Salt Bae повторно во центарот на скандалот

 КАЗНА ОД 5 МИЛИОНИ ДОЛАРИ Популарниот Salt Bae повторно во центарот на скандалот

Една од најголемите сензации на Интернет, турскиот готвач Нусрет Гакче, повторно прави деловни грешки што може скапо да го чинат

Иако Нусрет Гакче (37), турскиот крал на зачини за месо, не е омилен кај гастро критичарите, публиката го обожава – особено од 2017 година кога неговото видео „Ottoman Steak“, во кое посолува голем стек, стана вирално. Бројни холивудски и спортски sвезди, како Антонио Бандерас, Леонардо ди Каприо, Дејвид Бекам и Кристијано Роналдо, се големи обожаватели на неговите специјалитети, како и претставата за солење што популарниот Salt Bae продолжува да ја повторува во своите 14 ресторани ширум Светот.

Неговата претстава се чини дека има се поголем број незадоволни актери – прво вработените во Њу Јорк го тужеа дека им ги одзел советите и не им плаќал прекувремена работа, а последниот скандал е тужба поднесена од уметникот Вилијам Хик. Имено, уметникот од Бруклин тврди дека Нусрет го измамил на многу перфиден начин затоа што го ангажирал да слика мурал во неговиот ресторан во Мајами, а потоа со неговите скици создал промотивен материјал. Имено, Нусрет ги печатеше своите уметнички дела на менијата во неговите ресторани Nusr-Et Steakhouse во Турција, Грција и Обединетите Арапски Емирати и на вреќите за испорака, но ги користеше и за други промотивни цели без претходна консултација. Вилијам Хик, затоа, од турскиот готвач бара дури пет милиони долари за кршење на авторските права.

И покрај фактот дека критичарите не го сакаат и ги нарекуваат неговите стекови скапи (цените се движат од 70 до 275 долари) неинспиративни, а тој прави бројни деловни грешки, неговата популарност не опаѓа. Во едно од ретките интервјуа, тој призна дека работел 18 часа на ден и никогаш не земал слободен ден. Тој планира да отвори уште еден ресторан во Лондон и да не дозволи неколку скандали да го уништат она што тој го создава со години.

„Моите родители се неписмени. Не можев да одам на училиште поради финансиски потешкотии, па на 14 години станав чирак касап. Кога започнав да работам, ракавите на палтото ми беа предолги, а престилката ми паѓаше до подот. Морав да застанам на ложата за да стигнам до шалтерот “, се присетува тој. Во Аргентина, тој волонтирал во разни ресторани, и кога конечно успеал да добие работна виза за Америка, ја искористил можноста да ја усоврши техниката на подготвување јадења со месо. Тој се вратил во родната Турција во 2010 година и отворил свој ресторан, кој со текот на годините стана вистинска империја.

x