Комитетот за настаните од 6 јануари препорача кривично гонење на Доналд Трамп

Комитетот за настаните од 6 јануари препорача кривично гонење на Доналд Трамп

Комитетот на американскиот Конгрес кој го истражува насилството од 6 јануари 2021 година во Капитол во Вашингтон едногласно препорача Министерството за правда да покрене кривична постапка против поранешниот американски претседател Доналд Трамп и неговите сојузници. Со ова заврши истрагата на Специјалниот комитет, кој го сочинуваат седум конгресмени од Демократската партија и двајца од Републиканската партија, а неговите членови оценија дека овие препораки се „мапа на патот до правдата“. Комитетот, формиран од Претставничкиот дом, објави резиме на својот конечен извештај, во кој се утврди дека Трамп учествувал во „заговор“ за да ги поништи резултатите од претседателските избори во 2020 година, на кои загуби од Џо Бајден.

Кривично гонење беше препорачано и за Трамп и за неговите соработници кои му помогнаа да создаде сложена кампања за притисок за тој сепак да биде победник на изборите. Наодот тврди дека Трамп постапил незаконски по четири основи, пред упадот на толпата во Капитол. Се препорачува Трамп да биде обвинет за заговор за измама на државата, попречување на правдата, заговор за давање лажна изјава и помагање и поттикнување востание.

Препораката за поведување кривична постапка е претежно симболична, имајќи предвид дека Министерството за правда го има последниот збор дали да поднесе обвинение. За време на својот мандат, Комитетот спроведе повеќе од 1.000 интервјуа поврзани со нападот на толпата на Капитол на 6 јануари, одржа 10 јавни расправи од висок профил и собра повеќе од милион документи.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy