Кон: Во Белград помеѓу 10 и 20 илјади заразени лица на ден

Кон: Во Белград помеѓу 10 и 20 илјади заразени лица на ден

Српскиот епидемиолог, Предраг Кон рече дека во Белград, врз основа на дневните позитивни резултати од ПЦР тестовите за ПЦР, може да се заклучи дека во овој момент меѓу 10.000 и 20.000 граѓани се заразeни на дневна основа.

Тоа е многу слично на Словачка, некаде околу еден процент од населението (заразно е). Тоа би значело дека на која било забава со над 100 лица со неконтролиран контакт, гласен говор или пеење, веројатноста за инфекција е исклучително голема, напиша Кон на својот Фејсбук профил.

Тој исто така потсети дека Словачка тестирала 3,6 милиони луѓе со брз тест за антиген и утврдила дека еден процент од популацијата bila заразeна за време на тестирањето.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds