Координативниот совет на општина Струга со препораки на новонатаната ситуација на COVID 19

Координативниот совет на општина Струга со препораки на новонатаната ситуација на COVID 19

На денешниот состанок на Координативниот совет предводен од градоначалникот на Oпштина Струга г. Рамис Мерко, во врска со двата нови случаи позитивни на КОВИД 19 од околината на Струга, беа донесени следните заклучоци.

1) Да се изолираат селата каде има појава на случаи со СОВИД 19 за што и е поднесено барање до Влада, и истовремено тестирање на сите жители од овие села.

2) Прекин на сите редовни линии за патнички превоз во Општина Струга.

3) Да се направи список со имиња на сите лица со кои биле во контакт со лицата кои се позитивни на вирусот, истите да се тестират и да останат во самоизолација и под надзор на лекарите, за да се спречи понатамошното ширењето на вирусот.

4) Лицата кои патувале во странство да ја почитуваат мерката за самоизолација.

5) Сите работници кои работат во јавните претпријатија во склоп на Општина Струга, а се жители на овие села, се ослободуваат од доаѓање на работа со што нивните работни обврски ќе ги вршат од дома, до следното известување од Координативниот совет.

6) Зелениот пазар ќе се затвори на 31.04.2020 (вторник).Канцеларија за односи со јавноста,Општина Струга

=========================================================================

Në takimin e sotshëm të Këshillit Koordinues në lidhje me dy rastet e reja pozitive me COVID 19 nga rrethina e Strugës, Këshilli Koordinues i udhëhequr nga Kryetari i Komunës së Strugës, mori masat në vazhdim.

1) Të izolohen fshatrat ku ka paraqitje të COVID 19 me çka edhe është parashtruar kërkesë deri në Qeveri, dhe të testohen të gjithë banorët e tyre.

2) Të ndërpriten të gjithë linjat e regullta të transportit të udhëtarëve në Komunën e Strugës.

3) Të përpilohet listë me emrat e të gjithë personave me të cilët këto 2 persona kanë qënë në kontakt, në mënyrë që të preventohet përhapja e mëtejshme dhe të njëjtët të testohen, të izolohen në shtëpi dhe të jenë në mbikqyrje të mjekëve

.4) Personat të cilët kanë udhëtuar jashtë shtetit, të respektojnë masën e vetizolimit.

5) Të gjithë punonjësit e ndërmarrjve publike komunale që vijnë nga këto fshatra, të mos paraqiten në punë dhe të kryejnë obligimet e tyre të punës nga ambientet e shtëpisë, deri në njoftimin e ardhshëm nga Këshilli Koordinues.

6) Tregu i gjelbërt do të mbyllet më datë 31.04.2020 ( e martë).Zyra për marrëdhënie me publikun, Komuna e Strugës

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds