Крушите се природен антибиотик

Крушите се природен антибиотик

Соединението арбутин, кое го содржат повеќето сорти круши, е природен антисептик и антибиотик. Во однос на присуството на здрави хранливи материи, крушата самоуверено води во рангирањето на нутриционистите во споредба со другите плодови.

Ако ја споредиме крушата со нејзиниот главен „конкурент“ – јаболкото, мора да имаме предвид дека крушите содржат многу повеќе магнезиум, калциум, фосфор и цинк. Содржината на железо, бакар и манган во двете овошја е иста. Крушата е особено богата со витамини А, сите од групата Б, Ц, Е, ПП, К.

Крушата исто така содржи многу органски киселини, влакна и ензими кои се многу важни за виталноста на нашето тело.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds