Меркел со повик до Балканците да живеат и работат во Германија: што носи новиот закон?

Меркел со повик до Балканците да живеат и работат во Германија: што носи новиот закон?

Германија донесува нов закон на почетокот на следната година што треба да го олесни увозот на квалификувани работници надвор од Европската унија, објави канцеларката Ангела Меркел, укажувајќи на „очајната“ потреба за економија на работниците.

Законот за доселување на квалификувана работна сила ќе стапи во сила на 1 март 2020 година и има за цел да им го отвори патот на работниците кои не се членки на ЕУ да доаѓаат и да останат да живеат во Германија.

Според најновите проценки, во моментов таму има 1,3 милиони слободни работни места таму.

Во економски најсилната членка на ЕУ работат повеќе од 2 милиони граѓани од другите земји на Унијата.

„Но, тоа не е доволно и затоа мора да бараме квалификувани работници од надвор од ЕУ. Без доволно експерти, ниту една економија не може да преживее“, предупреди таа во видео пораката што ја посвети на новиот закон.

Таа истакна дека потребата за експерти од странство се однесува не само на академски образовани работници, туку и на стручни професии.

„Во моментов имаме голем број компании кои се очајни за квалификувана работна сила. Ако политичарите не се грижат доволно за професионалци, фирми и претприемачи ќе ја напуштат Германија, а ние тоа не го сакаме“, предупреди таа.

За да се задоволат потребите на економијата, владата прибегнува кон три стратегии. Првата се однесува на целосно искористување на капацитетите на домашниот пазар на трудот, втората на зголемениот увоз на експерти од ЕУ, а третата на миграцијата на квалификувана работна сила надвор од Унијата.

Во понеделник ќе се одржи вонреден состанок, на кој владините, синдикалните и претставниците на работодавачите треба да се договорат како да привлечат што поголем број експерти од земји кои не се членки на ЕУ според новиот закон.

Законот за доселување на квалификувана работна сила дозволува и имиграција со цел образование во Германија, а Меркел исто така најави забрзано издавање работни визи за професионалци кои ги стекнале сите услови.

Во Германија, од почетокот на 2016 година, е т.н. Имиграциското правило од Западен Балкан, кое што не е ограничено само на квалификувани работници, туку се однесува и на неквалификувани работници.

Досегашната практика покажа дека најголем проблем е издавањето работни визи, бидејќи  на состаноците во германските амбасади во земји како Србија или Босна и Херцеговина се чека и повеќе од една година.

Владата треба да донесе одлука во наредниот период дали ова правило ќе се укине кога новиот закон што важи за тие земји ќе стапи во сила на 1 март.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds