МОНСТРУМОТ ГО ИЗДАЛА ЕДНА ТАЈНА: Нови детали кој стои зад убиството на семејството Ѓокиќ

МОНСТРУМОТ ГО ИЗДАЛА ЕДНА ТАЈНА: Нови детали кој стои зад убиството на семејството Ѓокиќ

Сите показатели укажуваат дека киднапирањето, а потоа и бруталното убиство на семејството Đокиќ било планирано до најмалите детали.

Истрагата покажува дека Горан (57), Гордана (56) и нивната ќерка Лидија (25) биле убиени од некој што добро ракува со огнено оружје и кој претходно учествувал во вооружени конфликти.

На местото каде што беше запален автомобилот на семејството Ѓокиќ од Алексинац, беше пронајдена чаура, што ќе укаже на можен убиец по балистичко вештачење. Првите резултати покажуваат дека злосторникот е некој кој добро се ракува со огнено оружје и кој претходно учествувал во вооружени конфликти, поради што постои сомневање дека зад бруталната ликвидација стои воен ветеран!

– Полицијата ги контролира сите наплатни рампи и гранични премини за да провери дали камерите за видео надзор снимиле сомнително лице кое би можело да биде доведено во врска со овој настан. Се очекува и извештај од обдукција, кој ќе потврди како Горан (57), Гордана (56) и нивната ќерка Лидија (25) се убиени во селото Моравац. Нивните тела беа изгорени по убиството, што им отежна на судските експерти да најдат клучни детали што би можеле да фрлат светлина врз начинот на ликвидација. Сѐ укажува дека станува збор за одмазда, но дека убиецот не пропуштил да ги земе парите што Горан секогаш ги носел со себе – наведува извор близок до истрагата.

Експертите за криминал по крв велат дека начинот на кој е извршено ова брутално злосторство покажува дека алчноста не мора да биде единствениот мотив.

– Ваквите убиства најчесто се вршат за пари, но тоа не мора да биде главната причина. Прељубата исто така може да биде причина за оваа ужасна пресметка – вели изворот.

Сите показатели покажуваат дека киднапирањето, а потоа и бруталното убиство на семејството Ѓокиќ било планирано до најмалите детали. Се претпоставува дека делото го извршило едно лице или најмногу две лица.

– Теренот помеѓу Шитковац и Моравац е таков што ниту еден новодојденец не би можел да се справи со него. Најверојатно убиецот е локален жител кој добро ја познава областа, но исто така е можно тој да го нарачал убиството и да му дал детални инструкции на платеникот. Локацијата каде што беше пронајдено возилото беше далечински зад локален пат обраснат со дрвја и грмушки и очигледно беше однапред планирана – посочува извор запознаен со случајот и додава дека е можно убиецот во голема мера да бил надвор од границите, бидејќи имаше шестдневна предност колку што траела потрагата по семејството.

– Убиецот можеше да биде надвор од границите на земјата ден по злосторството, бидејќи полицијата доби информации за исчезнувањето три дена подоцна. Мобилните телефони на таткото Горан и ќерката Лидија, кои беа исклучени во истата секунда, сѐ уште не се пронајдени, и тие може да укажуваат на важни детали – објаснува изворот.

Исчезнувањето на семејството Ѓокиќ било пријавено на 28 септември, а нивните тела биле пронајдени шест дена подоцна. Во неделата, на 26 септември, Ѓокиќ заминаа од Алексинац за семејното село Моравац на ручек. Поминаа цел ден во селото, а заминаа дома околу полноќ. Последниот пат кога безбедносните камери го снимија нивниот автомобил беше 10 минути по полноќ на автопералната на излезот од Житковац, на делницата од Моравац до Алексинац, која е долга само три километри.

Сцена како од хорор филмови

Жителите на Житковац и Моравац се уште се исплашени и не беа расположени да разговараат со медиумите.

 – Се плашиме бидејќи е можно убиецот да е сѐ уште меѓу нас и да го следи секој чекор на полицијата. Никој не смее да ја напушти куќата навечер. Местото каде што беше запален автомобилот е толку оддалечено што може да го најде само некој што ја познава оваа област. Клисурата каде што беа телата е морничава и плашлива, како од хорор филмови, а е оддалечена околу 10 километри од местото каде што беше пронајден јагленисаниот автомобил – вели локален жител кој инсистирал на анонимност.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds