МТСП: Листа на дијагнози на хронични состојби за кои важи ослободување од работа како превенција од ширење на COVID-19

МТСП: Листа на дијагнози на хронични состојби за кои важи ослободување од работа како превенција од ширење на COVID-19

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) информира дека согласно дополнителните мерки на Владата за превенција од ширење на болеста COVID-19, следните категории на лица треба да бидат ослободени од работа и работни активности врз основа на приложена потврда од матичен лекар за следниве состојби: 

 1. Хронични респираторни заболувања; 
 2. Тешки кардиоваскуларни заболувања; 
 3. Дијабет – ТИП1; 
 4. Малигни заболувања; 
 5. Имуно-компромитирачки состојби. 

Листата на дијагнози на хронични состојби ги опфаќа: 

Хронични респираторни заболувања:

 • ХОББ – Хронична опструктивна белодробна болест – J44
 • Астма – J45
 • Интестицијална фиброза – Ј84

Тешки кардиоваскуларни заболувања:

 • Срцева слабост со EF<40
 • Акутен миокарден инфаркт до 3 месеци
 • Срцеви заболувања со тешка пулмонална хипертензија
 • Тешка аортна и митрална стеноза
 • Воспалителни заболувања на срце (миокардит, ендокардит) < 6 месеци
 • Инплантиран пејсмејкер или срцев дивајс до 3 месеци
 • Длабока венска тромбоза до 3 месеци

Дијабетес мелитус:

 • Диајабетес тип I
 • Диајабетес тип II на инсулинска терапија со коморбидитети: Миокарден инфаркт, церброваскуларен инсулт, стеноза на периферна циркулација и ХБИ

Сите малигни заболувања – C00-C97

Имунокомпромитирачки состојби:

 • Состојба по трансплантација на бубрег  – Z94.0
 • Хроничен нефротичен синдром – N04.9
 • Интермитентна хемодијализа – Z99.2
 • Состојби со биолошка или комбинирана имуномодулирана терапија – M05, M06, M45.00  
 • Некротизирачки васкулопатии,  системски еритематозен лупус, дерматополимиозит, системска склероза – M31-M34                

Министерство за труд и социјална политика

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds