НА КОРАТА ОД ЛУБЕНИЦА НАЈДЕНА ОПАСНА РАБОТА, БИДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ! Размислете добро дали ќе ја купите

НА КОРАТА ОД ЛУБЕНИЦА НАЈДЕНА ОПАСНА РАБОТА, БИДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ! Размислете добро дали ќе ја купите

Особено е опасна за чувствителните категории: трудници, деца и стари лица

Кога купуваат лубеница, многумина внимаваат на деталите за да изберат соодветна, слатка и освежителна. Пред да ја послужите, сигурно ја ладите во фрижидер или замрзнувач. Некои имаат навика да ја чуваат во кофа полна со ладна вода.

Сепак, она на што ретко се обрнува внимание е хигиената. Кората на лубеница не се јаде, но мора да биде совршено чиста, а еве зошто.

На кората од лубеницата може да се најдат бактерии кои предизвикуваат листериоза. Симптоми: дијареа, треска, болки во мускулите. Особено е опасно за чувствителните категории: трудници, деца и стари лица. Кога ќе ја исечете лубеница со нож, „месото“ што го јадеме го заразувате со бактерии.

Бидејќи лубеницата е слатка, бактериите брзо се размножуваат. За да бидете мирни, штом ќе ја донесете лубеницата дома, треба добро да ја истриете под млаз вода.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy