На Сараево му се заканува италијанско сценарио, Клиничкиот центар е пред колапс (ВИДЕО)

На Сараево му се заканува италијанско сценарио, Клиничкиот центар е пред колапс (ВИДЕО)

Клиничкиот центар во Сараево е пред колапс, цела измината ноќ примаат пациенти. Ова продолжи и денес.

– Ја надминавме границата на она што можеме да го поднесеме. Во секој случај, пораката е дека граѓаните треба да водат сметка и добро да се грижат за своето здравје – се наведува во соопштението на оваа институција.

Посетувајќи ги сите достапни места во овој респираторен центар, може да се види дека апсолутното исполнување е 68 кревети со респираторна поддршка. Тие ги надминаа границите колку можат да прифатат – 480 пациенти.

Страв и неизвесност, тоа е она што е постојано присутно кај пациентите. Со секоја нова воздишка, надежта е дека сепак ќе биде подобро. Тие имаат само една порака.

– Почитувани граѓани, короната постои, пазете се, особено вие младите, ова е многу лошо искуство, ви посакувам се најдобро – рече еден од пациентите.

Бројот на заразени расте од ден на ден. Клиничкиот центар е преоптоварен. Луѓето остануваат без енергија, пренесе „Хајат“.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds