Некои нешта се необјасниви: Овие пет работи ги прави нашето тело додека тонеме во длабок сон

Некои нешта се необјасниви: Овие пет работи ги прави нашето тело додека тонеме во длабок сон

Истражувачите од Универзитетот во Рочестер откриле дека за време на спиењето, мозокот некако ги исфрла сите отпадоци и непотребни информации, коишто се наталожиле во него во текот на денот. Ова се неколку чудни работи кои нашето тело ги прави додека заспиваме.

Мускулите се парализирани

По влегувањето во фазата на РЕМ спиење, најдлабоката од сите, мускулите на екстремитетите целосно се парализираат и привремено, движење е невозможно. Постои нарушување на спиењето во кое оваа парализа продолжува по будењето, неколку секунди или дури и неколку часа.

Луѓето со нарколепсија го доживеале ова застрашувачко чувство – ги отвориле очите и не можеле да се движат.

Очите се движат со полна брзина

Сите фази на спиење служат за специфична цел за одржување на вашето тело и мозок здрави и опуштени. Постојат пет фази на спиење, секоја подлабока од претходната. Кога ќе ги поминеме сите пет циклуси, сè започнува од почеток.

Последната РЕМ фаза е најактивната и започнува приближно 60 до 90 минути откако ќе заспиеме. Во оваа фаза, очите се движат со полна брзина напред-назад, а умот е фокусиран на она што го сонуваме.

Се ослободува хормон за раст

Хормонот на Бургас, попознат како хормон за раст, е одговорен за регенерација на коските, мускулите и ткивата. Кога спиете, производството на оваа супстанца се активира низ целото тело и придонесува за заздравување на раните и обновување на клетките.

Додека сме млади, овој хормон го поттикнува растот и има многу други ефекти врз телото.

Спонтано сексуално возбудување

Познато е дека и мажите и жените доживуваат сексуална возбуда за време на спиењето, а тоа се случува поради врвот на мозочната активност при брзото движење на очите во сон. Ова значи дека на вашиот мозок му треба повеќе кислород, што доведува до побрз проток на крв низ телото.

Освен на мозокот, тоа влијае на секој орган во вашето тело, вклучувајќи ги и најинтимните делови, а тоа пак доведува до активирање на половите хормони.

Мозокот измислува приказни

Како се формираат нашите соништа остана мистерија во научните кругови. Денес знаеме дека нашиот мозок ги конструира соништата од нашите сеќавања кои се присутни во секојдневниот живот и од длабоките потсвесни материјали.

Значи, неодамнешните сеќавања се комбинираат со информации што сме ги складирале во последните години – спомени, трауми, емоции и чувства – и се создаваат мистериозни, понекогаш апсурдни соништа.

Сепак, сè уште не е можно да се утврди зошто нашиот ум патува на одредени места или зошто избира одредени спомени, бои, гласови, глетки или луѓе.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy