Нема Полициски час во Лабуништа

Нема Полициски час во Лабуништа

Во врска со последните написи во некои Медиуми за наводно воведен полициски час во Лабуништа Подгорци Боровец Октиси и Јабланица како месна заедница ја демантираме таквата информација дека мерките кои ние како Месна Заедница ги побаравме од полицијата се во насока на заштита на населението.

Воопшто не станива збор за полициски час. туку само за потребата од појасно информирање на нашето население мерките за заштита од вирусот посебно на граѓаните кои работаат во странство за придржување до препораките за самоизолација во период од 14 дена бидејќи тие доаѓаат од земји со висок ризик. За да не се случат непредвидени непожелни состојбу,утврдивме поблиска соработка за информирање со полицијата и апелираме до сите сограѓани да не се крева безпотребна паника, простор за такво нешто нема и да се однесуваат сите одговорно согласно препораките на владата на РСМ

На 14.03.2020 година, на иницијатива на ОВР Струга, во струшкото село Лабуништа, полициски службеници одржаа работен состанок со членови на советодавна група на граѓани и председателите на месните заедници од селата Лабуништа, Октиси, Подгорци, Боровец и Јабланица. Средбата имаше информативно-превентивен карактер во врска со актуелната состојба со појавата на вирусот COVID-19, прогласената кризна состојба во општините Дебар и Центар Жупа, како и преземање мерки за заштита на целото подрачје од корона вирусот.

На работната средба, на присутните им беше укажано на потребата од доследно спроведување на мерките за спречување на внесување, ширење и сузбивање на корона вирусот, што ги презема Владата. Посебно беше нагласена потребата од почитување на препораките за самоизолација во период од 14 дена на лицата кои  доаѓаат од високоризичните земји, со посебен акцент на лица од Италија.

Договорена е засилена координација на председателите на месните заедници со полициските службеници за прецизно утврдување на идентитетот на лица кои во изминативе денови допатувале од високоризичните земји, со насоки и укажувања за доследна примена на препораката за 14-дневна самоизолација во сопствените домови. Договорено е, на таквите лица да им се укаже на обврската за задолжителни телефонски контакти со Центарот за јавно здравје во Охрид на мобилниоот телефон 070-723 029.

Во случај на потреба од дополнителни информации, сите правни и физички лица можат да се обратат  на полицискиот телефон 192 и исклучително да се придржуваат до насоките на полициските службеници. Сите оние кои ги прекршуваат дадените препораки, ќе бидат санкционирани согласно член 205 и 206 од Кривичниот законик.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds