• 21/09/2020

Нова закана на Ердоган за Вашингтон

 Нова закана на Ердоган за Вашингтон
loading...
Advertisement

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган изјави дека турскиот парламент може да донесе резолуција за геноцид врз Индијанците за време на американската колонизација како одговор на усвојувањето на резолуцијата на американскиот Сенат за геноцид врз Ерменците за време на Отоманската Империја.

„Откривме повеќе од еден милион документи за настаните од 1915 година. Дојдете, проучувајте. Зборуваме за документи во рака. Ние исто така треба да се спротивставиме со исти одлуки на нашиот парламент. Истото ќе го сториме. Може ли да се молчи за Индијанците? Тоа е срамна историја на САД “, изјави Ердоган за „Хабер“.