Објавена картата на најчести презимиња во Европа, еве кое е во Македонија

Објавена картата на најчести презимиња во Европа, еве кое е во Македонија

Популарната страна на интернет „Terrible Maps“ објави карта на најчести презимиња во европските држави.

Според оваа карта најчестото презиме во Македонија е Стојановски. Истото го потврдуваат и поадтоците со кои располага Државниот завод за статистика.

Во Хрватска најчесто презиме е Хорват, во Србија Јовановиќ. Димитров е најчесто презиме во Бугарија.

На Твитер заедницата особено им се допаднал податокот дека презимињата во Исланд децата ги добиваа како комбинација од името на татктоо со додаток Твитерашите -sson за синови и -dóttir за ќерка.

Most popular last names throughout Europe pic.twitter.com/UFRcqHj7aq

— Terrible Maps (@TerribleMaps) November 23, 2022

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy