ОН повикаа да се спречи обновувањето на конфликтот меѓу Ерменија и Азербејџан

ОН повикаа да се спречи обновувањето на конфликтот меѓу Ерменија и Азербејџан

Обединетите нации ја повикаа меѓународната заедница да го спречи обновувањето на конфликтот меѓу Ерменија и Азербејџан, откако двете земји меѓусебно се обвинија дека го прекршуваат мировниот договор постигнат со посредство на Русија.

Помошникот генерален секретар на ОН за политички прашања, Мирослав Јенча, рече дека обновениот конфликт веројатно ќе влијае на регионот на Јужен Кавказ, но и пошироко.

Тој повика на зголемени дипломатски напори за постигнување трајно мирно решение меѓу Ерменија и Азербејџан „пред да биде предоцна“.

Поранешните советски земји се во конфликт околу Нагорно Карабах со децении.

Јенча рече дека постои „тронка надеж“ за напредок, но дека тензиите во зоната на конфликтот не се намалија како што се очекуваше по мировниот договор.

Тој посочи дека неколку инциденти ги ескалирале тензиите, а последниот наводно се протестите во близина на руската мировна станица на патот Лачин, меѓу Ерменија и Нагорно Карабах.

Јенча рече дека е соопштено дека протестите се против „нелегалната експлоатација на минерални суровини и еколошките влијанија врз животната средина“.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy