ОН: Речиси 12 милиони се соочуваат со акутен глад во Судан

ОН: Речиси 12 милиони се соочуваат со акутен глад во Судан

Обединетите нации прикажаа мрачна слика за хуманитарната ситуација во Судан, нагласувајќи денеска дека речиси една четвртина од населението во земјата е гладно поради огромен недостиг на финансиски средства.

Околу 11,7 милиони луѓе страдаат од акутен глад во Судан, околу два милиони повеќе од минатата година.

Продлабочената криза со храна во Судан е предизвикана главно од кревката економија, сушата, намалувањето на обработливото земјиште и нередовни врнежи од дожд, соопшти Канцеларијата на ОН за храна и земјоделство.

Источноафриканската земја е во политичка криза по воениот удар во октомври.Најпогодени се главниот град Картум, регионот Дарфур и провинциите Касала и Бел Нил.

Се проценува дека околу четири милиони деца на возраст под пет години и бремени жени и доилки се акутно неухранети и имаат потреба од хуманитарна помош. На околу 93.000 од нив им е потребна посебна медицинска нега.

Светската програма за храна соопшти дека била принудена да ги намали оброците за бегалците низ Судан поради недостиг од финансиски средства.  (МИА)

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy