ОН: За само шест месеци во само еден град во Јемен, речиси 160 луѓе загинаа од нагазни мини

ОН: За само шест месеци во само еден град во Јемен, речиси 160 луѓе загинаа од нагазни мини

Обединетите нации објавија дека 159 луѓе загинале од нагазни мини и други неексплодирани неексплодирани средства во јеменскиот град Худајда во изминатите шест месеци.

Градот Худајда е под контролата на бунтовниците Хути во крвавата граѓанска војна меѓу нив и коалицијата која ја поддржува меѓународно признатата јеменска влада. Бунтовниците се поддржани од Иран, а владата од Саудиска Арабија.

Директорката на службата на ОН за отстранување мини Илен Кон рече дека повеќе од 50 отсто од жртвите во пристанишниот град Худајда се жени и деца и повика да се забрза деминирањето низ Јемен.

Нагазни мини се поставени низ Јемен уште од 1960-тите. Но, од почетокот на граѓанската војна во 2014 година, забележано е зголемување на нивната употреба, особено од страна на бунтовниците.

Според податоците на САД, од 2016 до 2018 година, нагазните мини на Хутите убиле најмалку 122 луѓе.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy