Ова никако НЕ СМЕЕТЕ да го перете во МАШИНА: Може многу да ве чини, буквално!

Ова никако НЕ СМЕЕТЕ да го перете во МАШИНА: Може многу да ве чини, буквално!

Теписите за бања не треба да се наоѓаат во машината за перење бидејќи може да ја оштетат за време на перењето.
„Проблемот е што патосниците за бања апсорбираат толку многу вода што на крајот тежат многу повеќе отколку што може да издржи машината, повеќе од тежината за која е дизајнирана. Имено, современите машини имаат многу поголема брзина на центрифугирање од машините од минатото, нагоре. до 1.200 вртежи во минута При поголеми брзини, центрифугите создаваат голема количина на сила ако има тешки предмети во барабанот, а оваа зголемена тежина ја оштетува машината“, објасни Скот Флинт, стручен техничар за поправка со 30-годишно искуство.
Тој истакна дека постојат два начина на кои миењето на тепихот резултира со скапи дефекти на машината – затнување на одводната пумпа и одводниот канал и кинење на задното лежиште.
„Патосниците за капење често имаат гумена подлога што се расипува за време на циклусот на перење. Мали парчиња гума потоа ја блокираат одводната пумпа со затнување на нејзиниот мотор и одвод. Но, дури и килимите без гумена подлога може да го затнат одводот ако долгите влакна се оттргнат од килимот за време на миењето“, објасни тој.
„Исто така, може да дојде до физички дефект на критичниот дел од уредот, задниот лежиште што ја поддржува корпата за центрифуга, бидејќи го апсорбира најголемиот дел од притисокот од тешките патосници за бања и големата центрипетална сила“, додаде тој, советувајќи ги машинските конструктори да ги предупредуваат своите клиенти да не ги перат патосниците за бања во машини за перење.
Тоа што подлогата не е добра за перење во машина не значи дека треба да биде валкана.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy