Печени, не варени: Меки и крцкави њоки од тава кои одлично се сложуваат со секој сос

Печени, не варени: Меки и крцкави њоки од тава кои одлично се сложуваат со секој сос

Ако ви здосадија класичните њоки, пробајте ги без готвење, печени во тава! За да бидат однадвор крцкави, а внатре меки, доволно е само десет минути на умерен оган.

Доколку немате време да направите домашни њоки од компири, ќе можете да купите. Испечете ги во тавче и прелијте со малку фин сос или прелијте ги со домати, посипете со сирење и кратко печете ги во рерна.

Њоките одлично се вклопуваат со песто, говедско месо и сос од печурки, или се сецкаат во темен сос. Печените њоки можат да послужат и како замена за тестенини, компири или ориз во пролетните салати со многу зеленчук, диви билки и зачини.

Состојки за печени њоки:

500 гр њоки од компир
1 лажица путер
1 лажица масло

Подготовка:

Во тавче растопете ги путерот и маслото и кога ќе се загреат додадете ги њоките. Внимавајте тавата да не се преполни – њоките треба да се наредени во еден слој.
Печете ги њоките на умерен оган, често мешајќи за да не изгорат, околу 15 минути. Кога ќе добијат боја и ќе станат крцкави, послужете ги со омилениот сос.

Можеби ке те интересира




This will close in 0 seconds