Платите се високи, талентот се чува: Топ 10 земји во Европа, кои најмногу ги ценат работниците

Платите се високи, талентот се чува: Топ 10 земји во Европа, кои најмногу ги ценат работниците

Швајцарија е прогласена за најдобро место во светот за привлекување и грижа за квалификувани работници четврта година по ред.

Земјата од Централна Европа ги остави Данска, Луксембург, Исланд и Шведска на светската листа за таленти на ИМД, објавена во четвртокот.

Швајцарија е пофалена за нејзиниот висококвалитетен образовен систем и фокусот на талент, како и за можноста да привлече професионалци од странство со висок животен стандард и силни плати.

Данска се претстави добро во однос на еднаквите можности низ целото општество, а Луксембург се истакна во однос на континуираното инвестирање во својата работна сила во последните неколку години.

Еве ги првите 10 земји на списокот со 63 пазари, главно водени од Западна Европа:

  1. Швајцарија
  2. Данска
  3. Луксембург
  4. Исланд
  5. Шведска
  6. Австрија
  7. Норвешка
  8. Канада
  9. Сингапур
  10. Холандија

САД го зазедоа 15-то место, рангирајќи се зад Германија (11), Австралија (13) и Хонг Конг (14). Ирска е на 18-то место, Тајван на 20-то, а Велика Британија на 23-то место.

На дното на листата се наоѓаат Русија, Бугарија, Мексико, Романија, Колумбија, Бразил, Венецуела, Словачка, додека Индија и Монголија се последни на списокот. Србија не е опфатена со истражувањето.

Годишната ранг-листа на ИМД се обидува да обезбеди слика на фондовите за талент на водечките економии, а со тоа и на нивната глобална конкурентност.

Економиите се проценуваат според три клучни критериуми: „Инвестиции и развој“ – тие разгледуваат како една земја го поттикнува домашниот талент; „Апел“ – проценува степенот до кој економијата го задржува домашниот талент и привлекува меѓународен талент, а „Подготвеност“ – го мери квалитетот на достапните вештини и компетенции.

Како и претходните години, најновата студија беше спроведена помеѓу јануари и април и како таква не го објаснува целосно влијанието на пандемијата. Сепак, Хозе Кабалерос, висок економист во Светскиот центар за конкурентност на ИМД, рече дека наодите даваат некои индиции за тоа кои пазари на труд би можеле да почувствуваат најголем социјален и економски пад.

Индонезија, која го зазеде 45-то место, и Малезија, која е 23-та на оваа листа, паднаа на ВТА-листата годинава. Ова се должеше на „одливот на мозоци“, емиграцијата на образовани работници од матичната земја и намалената можност за привлекување на високо квалификувани странски работници, рече Кабалерос. Тој додаде дека пандемијата најверојатно ќе го влоши проблемот.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds