• 23/09/2020

Попокатепетл еруптираше исфрлајќи пепел и камења

 Попокатепетл еруптираше исфрлајќи пепел и камења
loading...
Advertisement

Вулканот во Мексико еруптираше и исфрли камења кои одлетале на оддалеченост од 1,6 километри, соопшти мексиканската Национална служба за цивилна одбрана.

По ерупцијата, над вулканот се издигнал пепел во висина од три километри.

Вулканот Попокатепетл е висок 5.426 метри и е активен последните месеци. Околу 25 милиони луѓе живеат во круг од околу сто километри од вулканот кој се наоѓа на 50 километри од Мексико Сити.